Kā organizēt fotografēšanas procesu?
Kā organizēt fotografēšanas procesu? Intervija ar fotogrāfu Otto Strazdu
Septembris, 2021.gads
Pieaugot digitālās komunikācijas un e-komercijas nozīmei, kā daļa no satura ir kvalitatīvi produktu fotoattēli. Tieši 2020. gada vidū bija manāma izteikta tendence restorāniem pāriet uz e-komerciju, lai varētu turpināt piedāvāt patērētājiem baudīt ēdienu. Domājot par katra restorāna atšķirības iezīmēm un autentiskumu, fotogrāfs Otto Strazds norāda, ka jāizmanto tā piederumi. “Piemēram, katram restorānam ir savi specifiskie un interesantie galdi, trauki vai kādi citi aksesuāri. Ja nav iespējams fotografēt uz vietas restorānā, dublēju galda fonu, to nofotografējot un izprintējot, ko attiecīgi liekam b-studio, imitējot noskaņu.” Ja studijas vidi vajag radīt restorānā, tad aizvedam gaismas un uzstādāmies uz vietas. Tas ir viens no variantiem, kā fotografēt ēdienu. Otto piebilsta, ka atrašanās studijā var būt ērtāka un efektīvāka darbam.
Fotografēšana studijā nozīmē, ka vide tiek iekārtota atbilstoši vajadzībām un fotogrāfa darbam. “Darbs studijā ir drošāks, visas gaismas iekārtas un fotografēšanas tehnika ir iekārtota, kā nepieciešams, neviens neko nekustina, nav iespēja neko apgāzt vai traucēt, piemēram, restorānā kāda cita darbinieka darbu,” piebilst fotogrāfs. Pašā procesā ir svarīga komunikācija. Tas nozīmē pilnīgi izprast klienta vēlmes un vajadzības, kam palīdz iepriekš sagatavots moodboard, definējot krāsu gammas un kompozīcijas variācijas. Otrkārt, ir svarīga atmosfēra un vide. Tehnikas nodrošinājums: gaismas, datori, kameras un objektīvi atbilstošā un ērtā vidē, kur komandai ir viegli un viens otram netraucējot katram izdarīt savu uzdevumu un reizē sadarboties kopā. Otto smejoties vēl piebilst: “Starpcitu, arī kafija noder šim mērķim.”
Mēs, b-studio, darbu organizējam, sākot ar koncepta izstrādi atbilstoši uzstādītajam mērķim, uzdevumam vai izplatīšanas kanāliem. Vienojamies par izmaksām un termiņiem, tad attiecīgi gatavojamies fotosesijai. Ja ir iekļauta ēdienu gatavošana, tad jau iepriekš ar pavāru izplānojam organizēšanas procesus, kaut ko, iespējams, sagatavojot jau iepriekš, bet svarīgākos uzdevumus veicot uz vietas studijā, sevišķi, ja mērķis ir atspoguļot receptes gatavošanas soļus. Svarīgi sarūpēt visus nepieciešamos fonus un atribūtiku, kas palīdz radīt noskaņu. Ēdienu stilistam un pavāram sadarbojoties kopā, tiek domāts ne vien par ēdiena vai šķīvja noformējumu, bet arī par to, kā izskatīsies fons. Atbilstoši papildus materiāli var ļaut vieglāk izprast produkta īpašības, pielietojumu vai specifiku.
Fotogrāfs Otto Strazds min: “Ar b-studio sadarboties bija ļoti forši, ļoti laba komunikācija. Man patīk koncepts, ka vienā vietā ir apvienota virtuve ar profesionālu studiju, kur var gatavot un fotografēt gan procesu, gan noformēto ēdienu studijas fonā. Tas ir īpaši labs veids, kā strādāt, ja tā ir komerciālā fotosesija produktiem, kas realizējami receptēs.”



b-studio ir radošā satura foto studija ar virtuves zonu. Veidojam kvalitatīvu saturu:
- produktu fotosesijas;
- video materiāla izveide;
- audio ieraksti un podkāsti;
- sociālo tīklu administrēšana;
- grafiskais dizains;
- studijas & telpu ar virtuves zonu noma.
Lai uzzinātu vairāk, raksti mums uz: bstudio@bsms.lv.